Η ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ

Kαλως ηρθατε στη Φοινικουντα

Η Φοινικούντα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι χτισμένο πάνω στην άμμο, στην καρδιά της διαδρομής μεταξύ Μεθώνης και Κορώνης στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου στο νομό Μεσσηνίας. Βρίσκεται σε απόσταση 295 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 60 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη μεγαλύτερη πόλη, την Καλαμάτα. Η Φοινικούντα παραμένει ένα αυτάρκες γραφικό χωριό, 700 περίπου κατοίκων και διαθέτει δημοτικό σχολείο.

Η εκκλησία και η πλατεία του οικισμού συμπληρώνουν διακριτικά το προφίλ του, ενώ τα γειτονικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μεθώνης, όπως το Κάστρο και ο επιβλητικός Φάρος των Οινουσσών, ανάμεσα σε άλλα, δημιουργούν μια εύγευστη «τουριστική συνταγή» που καλύπτει όλα τα γούστα και αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Ιστορικη αναδρομη

Η Φοινικούντα αναφέρεται για πρώτη φορά το 2ο μ.Χ. αιώνα στις επιγραφές του Έλληνα ταξιδιώτη και γεωγράφου Παυσανία «Φοινικούς λιμήν».
Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, η μεσογειακή αυτή τοποθεσία ιδρύθηκε από τους Φοίνικες, στη σημερινή θέση Ανεμόμυλος.

Ως ναυτικός λαός, οι Φοίνικες αποίκησαν στα παράλια της Πελοποννήσου, σε αυτό το σημείο, το οποίο λειτουργούσε κυρίως ως ναυτιλιακό διαμετακομιστικό κέντρο στην πρωτοελλαδική περίοδο και κάποιες εποχές, ως πειρατικό ορμητήριο. Την δεκαετία του 1840, η Φοινικούντα ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, απαρτισμένο από κατοίκους της Λαχανάδας που ήταν πρόσφυγες από την Κρήτη.

Έχοντας αρχικά αποκτήσει τη ντόπια ονομασία «Ταβέρνα» από τους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι έφταναν στην παραλία για να ξεκουραστούν και να απολαύσουν το καλό κρασί στις λίγες ψαροταβέρνες, η Φοινικούντα καθιερώθηκε με το επίσημο όνομά της, το 1930.

Το Σημερα

Η Φοινικούντα σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Σε αυτό συνέβαλαν οι μακρές και όμορφες αμμουδερές παραλίες που την περιβάλλουν, το ήπιο κλίμα, η όμορφη θάλασσα και το γραφικό λιμάνι, όπου οι ψαρόβαρκες χορεύουν στον ρυθμό των κυμάτων, η υπέροχη ενδοχώρα και η πολύ ρομαντική διαδρομή μεταξύ Μεθώνης και Κορώνης.

Πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά αγκαλιάζουν τις παραλίες της περιοχής, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι Λάμπες Μεθώνης και οι Λάμπες Φοινίκης, η Λούτσα και το Τσαπί, καθώς και το Μαυροβούνι, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε μια από τις καφετέριες με θέα το λιμανάκι.

Το βράδυ μπορείτε να δειπνήσετε σε μια ταβέρνα εξερευνώντας τα γευστικά μονοπάτια της τοπικής κουζίνας. Διαθέτοντας άνετα κάμπινγκ, ένα μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και ποικίλα εστιατόρια, καφέ και τουριστικά καταστήματα, η Φοινικούντα κερδίζει κάθε σεζόν το «στοίχημα» ανάμεσα σε πολλά άλλα δημοφιλή θέρετρα.

Πως θα φτασετε στη Φοινικουντα

Με Αυτοκινητο:

Η Φοινικούντα βρίσκεται σε απόσταση 295 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

  • Αφού πάρετε την Aττική οδό , συνεχίζετε το ταξίδι στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (για περίπου 80 χλμ./40-50 λεπτά διαδρομή).
  • Μετά την Κόρινθο ακολουθείτε τον δρόμο προς Τρίπολη (προσοχή στην οδική σήμανση για να μην χάσετε την έξοδο) και συνεχίζετε έως την Μεγαλόπολη ακολουθώντας την διαδρομή προς Καλαμάτα.
  • Πέντε χιλιόμετρα πριν την Καλαμάτα ακολουθείσθε την ταμπέλα προς Αεροδρόμιο / Μεσσήνη.
  • Στην συνέχεια, μετά την Μεσσήνη ακολουθήστε τις ταμπέλες προς Πύλο και έπειτα προς Φοινικούντα.

Συνολική διάρκεια ταξιδιού : 200-220 λεπτά

Με ΚΤΕΛ:

Από την Αθήνα εκτελούνται δρομολόγια προς τις γύρω περιοχές της Φοινικούντας (Καλαμάτα –Κορώνη-Μεθώνη) καθημερινά. Η αναχώρηση γίνεται από τον κεντρικό σταθμό ΚΤΕΛ Αθηνών στον Κηφισό (Κηφισού 100, επί τις εθνικής οδού Αθηνών).

  • Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Αθηνών: (+30) 210 5124910 – 5124911 – 5134273
  • Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας: (+30) 27210 28581
  • Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Καλαμάτας: (+30) 27210 28581